Bir yürüyen merdiven, insanları hareket ettiren bir konveyör tipi taşıma aracıdır. Her bir adımı yolcu için yatay tutan bir taşıma kayışı ve rayları kullanarak yukarı veya aşağı hareket eden basamaklı hareketli bir merdivendir.
Her Şey Eğlence ile Başladı
Ancak, yürüyen merdiven tarihine pratik bir ulaşım şekli yerine bir eğlence biçimi olarak başladı. Yürüyen merdiven benzeri bir makineye ilişkin ilk patent 1859’da buharla çalışan bir ünite için bir Massachusetts adlı kişiye verilmiştir. 15 Mart 1892’de Jesse Reno, hareketli merdivenlerini veya eğimli asansörünü patent olarak adlandırdı. 1895 yılında Reno, patentli tasarımından Coney Island’da yeni bir yenilik yolculuğu yarattı. Yolcuları 25 derecelik açıyla bir taşıyıcı bant üzerinde yükselten hareketli bir merdivendi.
Bildiğimiz gibi yürüyen merdiven daha sonra 1897’de Charles Seeberger tarafından yeniden tasarlandı. Adımlar için Latince olan “scala” kelimesinden ve daha önce icat edilen “asansör” kelimesinden “yürüyen merdiven” adını yarattı.
Charles Seeberger, 1899’da Yonkers’deki Otis fabrikasında, ilk ticari yürüyen merdiven yapımını yapmak üzere Otis Elevator Company ile ortaklık kurdu. Bir yıl sonra, Seeberger-Otis ahşap yürüyen merdiven, Fransa’daki Paris Fuar Universelle’inde birincilik ödülü kazandı. Bu arada, Reno’s Coney Island’ın sürüş başarısı kısaca Jesse Reno’yu üst yürüyen merdiven tasarımcısı haline getirdi ve 1902’de Reno Elektrik Merdivenleri ve Taşıyıcıları şirketini kurmaya başladı.
Günümüzde Yürüyen Merdivenler
Günümüzün gelişen teknolojiyle birlikte yürüyen merdivenler, asansörlerin pratik olmadığı yerlerde yaya trafiğini hareket ettirmek için dünya çapında kullanılmaktadır. Büyük mağazalarda, alışveriş merkezlerinde, havaalanlarında, transit sistemlerinde, kongre merkezlerinde, otellerde, arenalarda, stadyumlarda, tren istasyonlarında (metro) ve kamu binalarında kullanılırlar.
Yürüyen merdivenler çok sayıda insanı hareket ettirebilir ve merdivenle aynı fiziksel alana yerleştirilebilir. Genellikle bir yürüyen merdiven beklemeniz gerekmez ve insanları ana çıkışlara veya özel sergilere yönlendirebilirler.